MSPs and MSSPs Can Capture Greater Cybersecurity Market Share, Study Concludes

73

Povećana potrošnja u sajber-sigurnosti i digitalnoj transformaciji (DX) među finansijskim uslugama i kompanijama za alternativna ulaganja potaknut će veće oslanjanje na MSP i MSSP-ove u zaštiti digitalne imovine.

Taj zaključak dolazi iz nove bijele knjige ECI-ja, kompanije za usluge u javnom oblaku i sajber sigurnosti za globalnu industriju finansijskih usluga. Kako bi bolje razumjeli ukrštanje sajber-sigurnosti i DX-a za globalne alternativne investicijske institucije, ECI je naručio tvrtku za tržišno obavještavanje IDC da napiše, “Sajber sigurnost i digitalna transformacija globalnih institucija alternativne imovine: kritično uparivanje”.

Istraživanje viših čelnika iz 400 globalnih alternativnih investicijskih institucija u SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj pokazalo je da potrošnja oko sajber sigurnosti i DX-a raste. Međutim, unutarnje izvršenje se smanjuje, a trendovi outsourcinga se povećavaju. Kao takav, 51% ispitanika je reklo da će u naredne dvije godine ili u velikoj mjeri angažirati MSSP-ove ili će koristiti kombinaciju MSSP-a i upravljanih pružatelja usluga otkrivanja prijetnji i odgovora.

Pored toga, skoro 30% institucija planira da u naredne dve godine u velikoj meri pređe na usluge MSP, što je više nego udvostručilo trenutnu upotrebu (12%). Osim rada na konkretnim projektima, 67% ispitanika navelo je proširenje osoblja kao osnovni razlog za korištenje konsultantskih usluga u vezi s sajber bezbjednošću.

Sajber sigurnost pokreće veće oslanjanje na MSSP-ove i MSP-ove

IDC predviđa „dramatičan pomak“ u naredne dvije godine institucionalnog outsourcinga na MSSP. U stvari, očekuje se da će se upotreba MSSP-a u svrhe sajber sigurnosti više nego udvostručiti na 29%, u poređenju sa 12% danas.

Studija je takođe otkrila:

57% ispitanika je identifikovalo bezbednost/privatnost kao svoju glavnu brigu u okviru implementacije DX-a. 35% je reklo da su razvoj politike i istrage glavna briga. 61% je preduzelo DX projekte fokusirane na sigurnost u 2021. 47% je navelo da je upravljanje procjenom rizika također glavni prioritet za njihove DX napore. 42% je rangiralo bezbednosnu strategiju i mapiranje puta kao prioritet.

Izvršni direktor ECI-ja David Andrade ponudio je svoje mišljenje o rezultatima ankete:

“Ovi nalazi pokazuju da tržište alternativnih ulaganja prepoznaje vrijednost spajanja strategija digitalne transformacije i kibernetičke sigurnosti, a kompanije su spremne ulagati u takve napore, ali se bore s izvršenjem zbog prepreka izvan njihove kontrole, poput nedostatka osoblja. Ovo predstavlja ogromnu priliku za dobavljače trećih strana, kao što su konsultantske firme i pružaoci usluga kojima se upravlja, da stupe u više strateškog partnerstva sa ovim institucijama i pomognu u omogućavanju trajnih promjena.”

Organizacijama je potrebna vanjska ekspertiza za kibernetičku sigurnost

Praćenje pretnji, uzbunjivanje i reagovanje je dugotrajna aktivnost koja zahteva posebno kvalifikovano i obučeno osoblje, kaže EDC. Međutim, s obzirom na nedostatak vještina u cijeloj industriji, organizacije istražuju sigurnosna rješenja kojima upravlja proizvođač kao isplativiji pristup. To omogućava internim timovima da se fokusiraju na rutinske poslove i DX napore.

Što se toga tiče, studija je otkrila da je 81% organizacija u Sjevernoj Americi i 81% u Europi navelo da su konsultantske usluge za sajber sigurnost ključne za napore digitalne transformacije.

Philip Harris, direktor, usluge upravljanja rizicima kibernetičke sigurnosti u IDC-u, dodao je svoju perspektivu:

„Inicijative za digitalnu transformaciju sa ugrađenom sajber-bezbednošću su na prvom mestu za većinu industrija zbog značajnog uticaja koji DX može imati na profitabilnost, rast i upravljanje rizicima kompanije. S obzirom da sigurnost preuzima kritičnu ulogu, kompanije se okreću vanjskim resursima kako bi proširile inicijative i izgradile ili zadržale jak sigurnosni stav u tom procesu.”

Da biste saznali više, preuzmite kompletan IDC white paper.

Comments are closed.